Kulturmöte i Mossviken

Kommunbygderådet Allis och Bilda bjöd på kulturmöte i Mossviken

Under att ett arbetslag från Skogsstyrelsen siktröjde vid Nedervallens fäbod i Mossviken utanför byn Älgnäs kom förslaget upp av Runo Käck, att asylsökande borde få komma till en så annorlunda och speciell miljö. Vi tänkte vidare och fann att deras personalbil, som stod still där under dagen kanske kunde hämta min studiegrupp av asylsökande kvinnor ute vid Bruksgatan i Ljusen vid buss 64 hållplatsen i Lynäs på vägen dit och Älgnäshållplatsen på vägen hem.

Kommunbygderådet ALLIS som samarbetat med Bilda kring kolonilotterna ute i bygderna bjöds in att delta och stå för delar av förtäringen. Klart att vi vill visa landsbygden, blev vårt ledord i samarbetet. Alla ställde upp och det blev en dag med spännande möten.

Tio kvinnor kom från skilda  livsöden ute i världen och vi fick dela många erfarenheter. God mat och mycket skratt tillsammans. De gamla tingen i fäboden, några  daterad till 1823, påminde flera om deras hemtrakter, att laga mat över öppen eld likaså och de goda ostarna från Britta i Brinken Trönö, lagrad getost och färskost gav många fina matassociationer. Kvinnorna hade med sig av olika fina bakverk och det blev minst en trerätters därute i naturen.

Spårningen med naturfrågor blev en ny erfarenhet. Flera av kvinnorna hade aldrig sett eller varit i en skog och några tog med sig handväskorna för säkerhets skull!  Avslappnande skratt följde när vi lovade att inga vargar eller björnar fanns i närheten nu när vi och skogsstyrelsen väsnades så, men lite pirrigt blev det när jag berättade om mitt möte med björnen några vårar sen och spåren efter vargarna förra vintern.

Tack till alla goda medhjälparen den dagen, er förutan hade dagen inte blivit till en sån härlig upplevelse för oss alla!